Depremler ve kentsel dönüşümün önemi!



Birinci derece deprem Bölgesi olan Ülkemizde en önemli sorun olarak çürük yapılar ve “Kentsel Dönüşüm” ortaya çıkmaktadır. 31 Mart Yerel Seçimler sonrasında gözler belediyelerin “Kentsel Dönüşüm” çalışmalarına çevrildi. İnsanlar sağlıklı evlerde yaşamak istiyor ama belediyelerin bu konuda sağlıklı adım atmamaları endişe ile karşılanıyor…

       Kentsel dönüşüm, gerek zemin gerekse de altyapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerin ıslah edilmesidir. Islah, tehlikeli yapıların yıkılarak yenilerinin modern teknolojiye uygun, sağlam, depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmesi suretiyle yapılır. Kentsel dönüşüm ile doğal afetlerden kaynaklanabilecek zararın en aza indirilmesi amaçlanır…

       Kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir…

       Riskli alan, zemini ya da üstündeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma tehlikesi taşıyan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığının görüşünü alarak sunduğu teklife binaen Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlara denir. Riskli yapı, riskli alan içinde ya da dışında olan, ömrünü tamamlamış, yıkılma ya da ağır hasar görme tehlikesi bilimsel kaidelere göre ortaya konulmuş yapılara denir. Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp devlet desteği ile yeniden inşa edilmesi için riskli yapı raporu bulunması gerekir…

       Yıkım kararı alınan gayrimenkullerin malikleri 18 ay boyunca kira desteği alabilirler…

       Bu kapsamda öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş bir kuruluştan yapının çeşitli noktalarından ve özellikle taşıyıcı kolonlarından karot örneği alınması suretiyle riskli yapı raporu alınması gerekir. Yapının riskli olduğu uzman raporuyla tespit edildikten sonra bu raporun kesinleşmesi gerekmektedir. Öncelikle rapor ilgili tapu müdürlüğü aracılığıyla riskli yapıdaki kat maliklerine tebligatla bildirilir. Tebligat sonrası her bir kat malikinin 15 gün içinde riskli yapı raporuna itiraz hakkı vardır. Eğer riskli yapı tespit raporuna riskli yapıdaki kat maliklerince itiraz edilmezse rapor kesinleşir. Rapora itiraz edilirse itiraz, ilgili disiplinlerde uzman dört öğretim üyesi ve Bakanlıkça atanan üç Bakanlık yetkilisinden oluşan komisyonca karara bağlanır…

       Yapı malikleri, riskli yapı tespit raporuna karşı itiraz sonucunu tebliğ aldıktan itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde kararın iptali için dava açabilirler. Ayrıca raporun kesinleştirilmesi sonrasında malikler Sermaye Piyasası Kurumundan lisanslı bir değerleme kuruluşuna taşınmazın değerini tespit ettirebilirler. Raporun kesinleşmesi ve bütün maliklerce anlaşma sağlandıktan sonra bir müteahhit ile sözleşmesi yapılması suretiyle inşaata başlanması mümkündür…

       Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikaları gibi farklı uygulamaların hayata geçirilmesi kentsel dönüşüme başlanır…

       İmar durumunun öğrenilmesi, Proje alanında yapılacak olan yola terk, tevhit vb. işlemlerinin yapılması. Proje alanına uygun avam proje değerlendirmesi. Kat maliklerine proje üzerinden sunum yaparak görüşlerinin alınması. İnşaat firmaları ile yapılacak olan projenin değerlendirilmesi ve teklif süreci, Alınan tekliflerin kat malikleri ile değerlendirilmesi Uygun görülen teklifin inşaat firması ile sözleşmelerin imzalanması söz konusudur. Kentsel dönüşümün geciktirilmeden başlaması gereklidir…

Popüler Yazılar

Şehitkamil Gençlikspor’u Oğuz Kağan Uruç sırtlıyor

Hatay'da 40 kişinin öldüğü binanın fen işleri sorumlusundan denetimsizliği itiraf etti

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE ROMATOLOJİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Şahinbey rekoru 2 günde kırdı

İŞİTME ENGELLİLER İÇİN GAZİANTEP'TE UNUTULMAZ KAMP DENEYİMİ

GSO EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

CHP’Lİ MERİÇ: “ÇOCUK ONKOLOJİ VE HEMATOLOJİ DOKTORLARI GİDİYOR, TEDAVİLER AKSIYOR”

Bilal Çeker GFK’nın yanında

BAŞKAN UMUT YILMAZ’DAN EMRULLAH-ŞULE ANAOKULU’NA ANLAMLI ZİYARET

GASTROANTEP’TE YERLİ VE YABANCI ŞEFLER HÜNERLERİNİ WORKSHOPLARDA SERGİLEDİ

Gaziantep F.K.'da tempo yoğun

Yüksek tansiyon neden olur? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? 8 soruda yüksek tansiyon

Depremin yıktığı binada ilginç görüntüler ortaya çıktı

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE DENGE MERKEZİ KURULDU

Deprem sonrası moral ve dayanışma buluşmaları

Nöbetçi Eczaneler

18 Ekim 2024 Cuma Günü Nöbetçi Eczaneler