Ticaret Bakanlığı’nın Antep fıstığında ithalatı serbestleştirme yönündeki adımına Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz ’dan sert tepki geldi. Durmaz, kararın yerli üreticiyi yok saydığını belirterek, “Bu sadece bir ithalat değil; yılların emeğini, alın terini hiçe sayan bir ihanettir” dedi.
Gaziantep’in tarım köprüsü olan Nizip’te, binlerce çiftçinin geçim kaynağı olan Antep fıstığının geleceğinin tehlikede olduğuna dikkat çeken Durmaz, “Üreticimiz zaten kuraklık, yüksek girdi maliyetleri ve pazar daralmasıyla mücadele ediyor. İthalat kararıyla binlerce aile geçim derdine düşecek, tarlalar boş kalacak, fidanlarımız kurumaya terk edilecek” ifadelerini kullandı.
“İthal Fıstıkla Kaliteli Baklava Olmaz”
Özellikle baklavacılara seslenen Durmaz, ucuz ithalatın kaliteyi düşüreceğini vurgulayarak, “İthal fıstıklar ne aromaya sahiptir ne de bizim fıstığımızın güneşini taşır. Aflatoksin riski yüksek, kalitesi düşük bu ürünlerle yapılan baklava ne lezzetini korur ne de itibarını. Baklava bir sanat; ucuz malzeme ile sanat icra edilemez” dedi.
“Üreticiye Destek, İthalata Kota Şart”
Durmaz, hükümete çağrıda bulunarak, “Beklentimiz; ithalata kota getirilmesi, sıkı kalite denetimleri ve üreticiyi ayakta tutacak destek paketlerinin hayata geçirilmesidir. Yoksa coğrafi işaretli Antep fıstığı markamız var olur ama sofralarımızdaki eşsiz lezzet tarihe karışır. Bu mücadele, sadece Nizip’in değil, tüm Türkiye’nin tarım geleceği içindir” diye konuştu.
Bir Yorum Bırakın