BAŞKAN PERİ’DEN ÖNMELİ UYARI

Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulunarak, kesimlerin hijyenik ortamlarda yapılması ve bulaşıcı hastalıklara karşı tedbir alınmasının halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Editör
Demo Admin
Yayın
15 Haziran 2024 23:21
Güncelleme
15 Haziran 2024 23:23
Okunma
115


Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulunarak, kesimlerin hijyenik ortamlarda yapılması ve bulaşıcı hastalıklara karşı tedbir alınmasının halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

‘’İLAVE ÖNLEMLER ALINMALIDIR’’
Kurban Bayramı nedeniyle yerel yönetimlerin gerekli hazırlıkları yaptıklarını ancak havaların sıcak olması nedeniyle ilave tedbirlere de ihtiyaç duyulabileceğini ifade eden Başkan Peri, ‘’Özellikle atık yönetimine dikkat edilmesi, bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınması ve kesim alanlarında hijyene dikkat edilmesini öneriyoruz. Kurban Bayramı'nın havaların sıcak olduğu bugünlere denk gelmesi ilave önlemler almayı gerektirmektedir. Kurban Bayramı süresince hayvan varlığımızın yaklaşık yüzde 5'i kesilmekte, bu miktar ülkemizde bir yıl boyunca kesilen hayvanların yaklaşık dörtte birine denk gelmektedir. Bu derece çok sayıda hayvanın yer değiştirmesi, barındırılması, hijyenik ortamlarda kesilmesi ve kesim sonrası atıkların usulüne uygun alınması toplum sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir.’’ Dedi.
‘’KURBANLIK SEÇİMİ DE ÖNEMLİ’’
Kurbanlık hayvan seçiminin dini açıdan olduğu gibi sağlıklı kurban eti elde edilmesi, insan sağlığı, hayvan varlığının devamı ve ülke hayvancılığı açısından da önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Peri: ‘’ Kurban bayramında uygulanacak kuralları belirleyen 2024 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kesim sonrası hayvansal atıklar gelişi güzel etrafa atılmamalı. Kurbanlar, yalnızca resmi olarak belirlenen yerlerden satın alınmalı, hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen aşıları olmalı ve TÜRKVET sisteminde kayıtlı olmalı, kurban satın alırken sağlıklı olduğunu anlamak için gerekirse veteriner hekimlerden yardım alınmalı. Kesimler, resmi kurumlar tarafından izin verilen yerlerde yapılmalı, kesim öncesi ve sonrası veteriner hekim muayenesi yapılmalı ve kesim sonrası hayvansal atıklar gelişi güzel etrafa atılmamalı" diye konuştu.
 ‘’ATIK YÖNETİMİ ÖNEMLİ BİR DETAY’’
Belediyelerin, atık yönetimini çok dikkatli yapmaları gerektiğne de vurgu yapan Başkan Peri şunları söyledi; ‘’Kurban kesiminden sonra çevreye gelişi güzel atılan atıkların sokak hayvanları tarafından tüketilmesinin hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar açısından büyük tehlike oluşturmaktadır. Bu riskleri azaltmak için belediyelerin atık yönetimini çok dikkatli bir şekilde yapması önem arz etmektedir. Kesim sonrası iç organların hızla karkastan uzaklaştırılması bulaşmayı en aza indirgeyecektir. Kesim sırasında hayvanların en az acı çekecek şekilde ehil kişilerce kesilmesi, çocuklarımızın kurban alanlarından uzak tutulması konunun uzmanları tarafından önemle önerilmektedir"

Bir Yorum Bırakın

EN ÇOK OKUNANLAR

Marquis Wright Gaziantep Basketbol’da

346 Okunma

Barak Futbol Spor Kulübü Kongresini yaptı.

146 Okunma

Sağlık Müdürlüğü'nden Kurban tedbirleri

143 Okunma

BBP Gaziantep’te bayram yoğunluğu

125 Okunma

GASMEK İLE KADINLAR HAYALERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

108 Okunma

Marquis Wright Gaziantep Basketbol’da

346 Okunma

GTO’DA BURUK MECLİS TOPLANTISI

339 Okunma

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları bilgilendirme toplantısı

328 Okunma

İRFAN KARAKUZULU YÖNETİMİNDE KİMLER VAR?

311 Okunma

AK PARTİ GAZİANTEP’TEN 60 DARBESİ AÇIKLAMASI

294 Okunma

Gaziantep F.K.'da tempo yoğun

1078 Okunma

Yüksek tansiyon neden olur? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? 8 soruda yüksek tansiyon

986 Okunma

Depremin yıktığı binada ilginç görüntüler ortaya çıktı

917 Okunma

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE DENGE MERKEZİ KURULDU

900 Okunma

Deprem sonrası moral ve dayanışma buluşmaları

881 Okunma

NÖBETÇİ ECZANELER

26 Haziran 2024 Çarşamba Günü Nöbetçi Eczaneler