Vatandaşların kullandığı başta gıda maddeleri olmak üzere birçok kalemde fiyatların düşük göstererek vatandaşı yanılttığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunan Av. Ulaş Şarklı, “ TÜİK Başkanı sanki başka bir Türkiye’de yaşıyormuş gibi açıklamalar yapmakta. Ülkedeki reel fiyatlarla uzaktan yakından ilgisi olmayan, hiçbir gerçekliği olmayan bu fiyatlar baz alınarak enflasyon oranının belirlenmiş olması TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın göz göre göre suç işlediklerinin en açık kanıtıdır” dedi.
FİYATLAR İLE OYNAMA YAPILMAKTADIR
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın basında yer alan açıklamalarında TÜİK enflasyon sepetindeki enflasyon oranı hesaplamasına dayanak kabul edilen sepetteki bazı fiyatların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Av. Ulaş Şarklı, “TÜİK enflasyon rakamlarını belirlerken takdir yetkisi olmadığı gibi hakikati paylaşmakla da mükelleftir. Büyükşehirlerde kira bedellerinin 20 bin – 30 bin TL'lerin üzerindeyken; Kira bedellerinin 5 bin 845 TL gibi gösterilmesi ve bu rakamları bulduğu, büyükşehirler haricinde kalan illerde dahi, kira bedellerinin takriben 7 bin – 8 bin TL olduğuna muttali iken, kurum başkanı, hayatın olağan akışına aykırı olacak biçimde açıklamalar yapmaktadır. Ülkedeki reel fiyatlarla uzaktan yakından ilgisi olmayan, hiçbir gerçekliği olmayan bu fiyatlar baz alınarak enflasyon oranının belirlenmiş olması şüphelilerin göz göre göre suç işlediklerinin en açık kanıtıdır. '' Milyonlarca emekçinin ücretlerinin gerçek, güncel, tutarlı ve güvenilir verilerle hesaplanmaması sebebiyle ücretlerin eksik ödenmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla söz konusu husus milyonlarca yurttaşın ücretlerini eksik almasına sebebiyet vermektedir. Bu haliyle Türkiye İstatistik Kurumu yöneticileri görevlerini kasten hatalı ve kusurlu yapmaktadırlar. Yoksulluk sınırının dahi oldukça altında kalan en düşük emekli maaşının 12 bin TL olduğu, atmosferde şikâyet edilen kurum uygulama ve açıklamaları emeğin karşılığını teslim etmemek üzere kasıtlı olarak yapılmaktadır.” Emeklinin, Asgari ücretlinin ve diğer emeğiyle geçinen yurttaşlarımızın Enflasyon düşük gösterildiği için aldığı maaş ve diğer ücretler olması gerekenden az gösterildiği için vatandaşlarımız bu durum nedeniyle ciddi bir zarara uğratılmaktadır. Enflasyonu kasıtlı olarak düşük hesaplayan TÜİK, yurttaşların doğru bilgi alma hakkını da ihlal etmektedir. 2022’den bu yana madde fiyatlarını açıklamayan TÜİK, yurttaşlara açıklamadığı verileri uluslararası finans tekellerinin temsilcileriyle ise paylaşmaktadır. IMF Türkiye Masası’na yapılan şikayet üzerine madde fiyatları dahil enflasyon hesaplamasının detaylarının IMF ile paylaşıldığı, bizzat TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya tarafından kabul edilmiştir. Yine, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya: "Enflasyonun yüzde 75 olması ile yüzde 45 olması arasında bir fark yok. Psikolojik olabilir belki." İfadesiyle de Türk halkıyla adeta kafa bulmaktadır. Dalga geçmektedir” dedi.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMIŞLARDIR
Son olarak TÜİK Başkanı ve yetkililerin görevi kötüye kullandığını dile getiren Av. Ulaş Şarklı, sözlerini şöyle tamamladı; “Başta, Kurum Başkanı Erhan Çetinkaya ve diğer yetkililer, vatandaşın harcama kalemlerini düşük göstererek ve dolayısıyla enflasyon rakamlarını da olduğundan daha düşük gösteren şüpheliler başta Erhan Çetinkaya ve diğer TÜİK yetkilileri açıkça ve de alenen en basit haliyle; memuriyet görevini kötüye kullanmaktadırlar. Görevlerini kötüye kullanan şüpheliler hakkında derhal soruşturma başlatılması gerekmektedir. Emeklinin, asgari ücretlinin ve diğer emeğiyle geçinen yurttaşlarımızın enflasyon düşük gösterildiği için aldığı maaş ve diğer ücretler enflasyonla birlikte artış göstermekte olup, enflasyon oranları olduğundan daha az ve de düşük gösterildiği için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, emeklisi, işçisi ve diğer tüm çalışan kesimler; hakkından daha az razı olmak zorunda bırakıldığı için bu da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ciddi mağduriyetine neden olmaktadır. Söz konusu eylem 5237 sayılı Yasa’nın 257/1 deki tanımla da birebir örtüşmektedir” dedi.
Bir Yorum Bırakın