Medical Point Gaziantep Hastanesi Skolyoz Farkındalık Haftasına Dikkat çekt

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonu Uzman Dr. Fatma Şeker "Genellikle başlangıç aşamasında skolyoz olan kişiler ciddi bir ağrı hissetmezler. Ancak omuzlarda, kürek kemiklerinde ve leğen kemiklerinde görülen seviye farkları, ailelerin dikkatini çekebilir.
Editör
Demo Admin
Yayın
24 Haziran 2024 11:03
Güncelleme
24 Haziran 2024 11:05
Okunma
117


"Skolyoz, omurganın 10 dereceden fazla bir eğriliği olarak tanımlanır. Bu durum, bebeklikten yetişkinliğe kadar farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Yapısal anatomik bozukluklar, travmalar, tümörler, kalça ve ayak deformiteleri, bel fıtığı, kas hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklar skolyozun sebepleri arasında yer alır. Ancak en sık rastlanan skolyoz tipi, büyüme ve gelişme çağında, yani 10-18 yaş aralığında ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen Adolesan İdiopatik Skolyoz'dur (Ergenlik Dönemi Sebebi Bilinmeyen Skolyoz). "Boy uzaması devam eden hastalarda 20 derecenin altındaki skolyozlar, erken teşhis edilirse fizik tedavi ve hastaya özel egzersiz programı ile tedavi edilebilir. Ancak 20 derece üzerindeki vakalarda, korseleme tedavisi ek olarak uygulanır.

 

Skolyoz derecesi 40'ın üzerindeyse, genellikle cerrahi müdahale gerekir. Skolyozlu hastalarda, genellikle eğrilik dışında başka belirtiler görülmez. "Genellikle düşük dereceli skolyozlar, farklı nedenlerle yapılan muayene ve grafilerde hekimler tarafından tespit edilir. Aileler, çocuklarında duruş bozukluğu veya omuz seviye farkı gibi şikayetlerle sıkça polikliniğe başvururlar. Skolyoz muayenesinde en yaygın kullanılan yöntemlerden biri Adam's testidir. Bu testte, hastaya postür analiz cetveli önünde eğilmesi istenir ve omurgadaki eğrilik ile sırtta yükseklik farkı gözlemlenir."

 

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonu Uzman Dr. Fatma Şeker "Genellikle başlangıç aşamasında skolyoz olan kişiler ciddi bir ağrı hissetmezler. Ancak omuzlarda, kürek kemiklerinde ve leğen kemiklerinde görülen seviye farkları, ailelerin dikkatini çekebilir. Zamanla, sırt ve bel ağrısı gibi şikayetler gelişebilir. Temel sorun, bozulmuş omurga yapısının neden olduğu asimetrik kas hareketlerinden kaynaklanan ağrıdır. Skolyozdan şüpheleniyorsanız, bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanına başvurmanız önemlidir."

 

 

Skolyoza neden olabilecek kas hastalıkları, nörolojik hastalıklar, ortopedik deformiteler, bacak uzunluk farkı veya skolyoza neden olabilecek diğer belirtiler varsa, bu durumlarla ilgili muayeneler yapılır. Skolyozun derecesi ve tipi skolyoz grafileri ile değerlendirilirken, büyüme çekirdeklerinin durumu el veya kalça grafileriyle belirlenir. Eğer başka hastalıklar düşünülüyorsa, bu hastalıklarla ilgili MR, kan testleri, grafiler ve EMG gibi tetkikler istenebilir. Adolesan İdiopatik Skolyoz hastalarında, büyümenin durmasıyla skolyozun ilerlemesi de durur. Nihai tedavi ne olursa olsun, skolyozlu hastalara kişiye özel egzersizler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları önerilir.

 

 

Medical Point Gaziantep Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekber Şahin,

"Skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale, egzersizler, korseler ve fizik tedavi gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağı, hastanın yaşına, skolyozun şiddetine ve diğer sağlık faktörlerine bağlı olarak belirlenir." dedi.

Bir Yorum Bırakın

EN ÇOK OKUNANLAR

Marquis Wright Gaziantep Basketbol’da

394 Okunma

Barak Futbol Spor Kulübü Kongresini yaptı.

172 Okunma

AK PARTİ’DE TEMAYÜL HEYECANI YAŞANDI

141 Okunma

Selva Özkirişçi resim sergisi açacak

124 Okunma

İSO 500 LİSTESİNDE GAZİANTEP’TEN 29 FİRMA YER ALDI

124 Okunma

Marquis Wright Gaziantep Basketbol’da

394 Okunma

GTO’DA BURUK MECLİS TOPLANTISI

355 Okunma

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları bilgilendirme toplantısı

355 Okunma

İRFAN KARAKUZULU YÖNETİMİNDE KİMLER VAR?

329 Okunma

Sağlık Müdürlüğü'nden Kurban tedbirleri

312 Okunma

Gaziantep F.K.'da tempo yoğun

1090 Okunma

Yüksek tansiyon neden olur? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? 8 soruda yüksek tansiyon

1000 Okunma

Depremin yıktığı binada ilginç görüntüler ortaya çıktı

929 Okunma

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE DENGE MERKEZİ KURULDU

915 Okunma

Deprem sonrası moral ve dayanışma buluşmaları

890 Okunma

NÖBETÇİ ECZANELER

28 Haziran 2024 Cuma Günü Nöbetçi Eczaneler