Melih Meriç yabancı uyruklu öğretim görevlilerini sordu

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, üniversitelerde istihdam edilen ve fırsat eşitsizliği yaratan yabancı uyruklu akademisyenlerle alakalı TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Editör
Demo Admin
Yayın
26 Mart 2024 17:53
Güncelleme
26 Mart 2024 17:57
Okunma
252


CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, üniversitelerde istihdam edilen ve fırsat eşitsizliği yaratan yabancı uyruklu akademisyenlerle alakalı TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Türkiye’de üniversitelerin en önemli sorunlarının başında akademik kadro sıkıntısının geldiğini ifade eden Meriç, “Çok sayıda öğretim üyesi gereken şartları tamamladığı halde atama beklerken atamaları yapılmamakta, yükseköğretim adeta yabancı uyruklu akademisyenler eliyle götürülmeye çalışılmaktadır. Ülkemizde ‘Beşerî Sermaye’ diyebileceğimiz çok sayıda yetişmiş akademik kadro mevcuttur. Bu beşerî sermaye akademiye dahil edilirken çok sayıda kritere tabi tutulmaktadır. Buna rağmen üniversitelerimizde doktorasız ve akademik tecrübesi olmayan yabancı uyruklu öğretim elamanlarının istihdamı bir yandan yükseköğretimde kalite sorunu yaratıyor, diğer yandan eğitimin ‘Millilik’ vasfından her geçen gün biraz daha uzaklaşmasına neden oluyor.” dedi.

Gelişmiş ülkelerin bilimde ve teknolojide en iyi seviyeye ulaşmak için büyük çaba harcadıklarını söyleyen CHP’li Meriç, “Bu ülkeler çağın gerekliliğini karşılamak için alanındaki en iyi bilim insanlarından yararlanmakta ve bu bilim insanlarını transfer etmektedirler. Ülkemizde ise bu durum tersine işlemektedir. Bir yandan yaşanan derin ekonomik buhran, diğer yandan nitelikli yetişmiş bilim insanının hak ettiği değeri görmemesi nedeniyle tersine beyin göçü yaşanmaktadır. Türkiye’nin en parlak beyinleri, kendi ülkelerinde bilimsel üretim yapacakları bir zemin bulamadıkları için başka ülkelere göç ediyorlar. Ülkemizi bilimsel ve sosyal açıdan daha ileriye götürmekle mükellef olan yöneticiler ise bilim insanlarımızın göçünü durdurmak yerine akademik vasıfları hangi kriterlere aldıkları belli olmayan yabancı uyruklu akademisyenleri istihdam ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Melih Meriç konuya ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

1- 2015-2024 yılları arasında, yıllar bazında Türkiye’de görev yapan yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı kaçtır? Bunların akademik unvanlara, branşlara ve geldikleri ülkelere göre dağılımı nedir?

2- Türkiye’de kadro beleyen kaç akademisyen bulunmaktadır, bu akademisyenlerin unvanlara göre dağılımı nedir?

3- Üniversitelerdeki kadro açığının yurt dışından yabancı uyruklu akademisyen istihdamı ile sağlanmasının gerekçesi nedir?

4- Türkiye’deki üniversitelerde görev yaban yabancı uyruklu öğretim elemanlarının kaçının Uluslararası alanda başarıları vardır, bunlar nelerdir?

5- Türkiye’deki akademisyen göçünün nedeni nedir? Bu göçün durdurulmasına yönelik alınan tedbirler nelerdi?

Bir Yorum Bırakın

EN ÇOK OKUNANLAR

Şehitkamil Belediyespor şampiyonluk yolunda 3-0

131 Okunma

BAŞKAN YILMAZ’IN BİSİKLET ARMAĞANI, 23 NİSAN’DA ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

121 Okunma

Doğan, güne esnafla kahvaltı yaparak başladı

118 Okunma

GÜNEYDOĞU ANADOLU TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (GATHİB) 2023 YILI OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

118 Okunma

Doku Kumaş Tasarım Yarışması’na başvurular başladı

110 Okunma

ŞAMPİYON MEGAPOLSPOR

525 Okunma

GSO BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ’NİN RAMAZAN BAYRAMI

252 Okunma

YILMAZ: “SÖZ VERDİĞİMİZ GİBİ HALKIN İÇİNDE OLACAĞIM”

249 Okunma

Yağmur altında çalıştılar

244 Okunma

AKDOĞAN: “BÖBREK NAKLİ, HASTALARIN YAŞAMINDA YENİ BİR SAYFA AÇIYOR”

236 Okunma

Gaziantep F.K.'da tempo yoğun

879 Okunma

Depremin yıktığı binada ilginç görüntüler ortaya çıktı

729 Okunma

Boyunda oluşan ve birkaç haftada iyileşmeyen kitlelere dikkat!

696 Okunma

Deprem sonrası moral ve dayanışma buluşmaları

680 Okunma

Gazişehirgücü zirveyi bırakmıyor

673 Okunma

NÖBETÇİ ECZANELER

28 Nisan 2024 Pazar Günü Nöbetçi Eczaneler