Resim öğretmenleri Işın Özkan ve Celalettin Tecimer, SANKO Sanat Galerisinde fotoğraf sergisi açtı.
Sanatçı Işın Özkan, sergi açılışında yaptığı konuşmada sergilenen her fotoğrafının hem fiziksel ışığın hem de içsel bir bakışın izini taşıdığını söyledi.
Fotoğrafın çok özel bir alan olduğunu ve güçlü bir dil barındırdığını belirten Özkan, “Işığın nesnelerle kurduğu sessiz ama güçlü ilişkiye birlikte tanıklık ediyoruz. Natürmort benim için yalnızca hareketsiz objeleri fotoğraflamak değil; zamanı yavaşlatmak, ışığın bir yüzeye değdiği o kısa anı görünür kılmak demek” dedi.
Fotoğraf sanatının kendisi için yalnızca bir ifade biçimi değil, aynı zamanda bir bakma ve görme pratiği olduğuna dikkat çeken Özkan, kadrajın içine giren her unsurun, kendi hikayesini fısıldadığına vurgu yaptı.
“Işığın yönü, şiddeti ve zamansallığı, fotoğrafın ruhunu belirleyen en temel unsurlar arasında yer almaktadır” diyen Özkan, şöyle devam etti:
“Köyde bahçe içinde bir evde yaşamaya başlamak, üretimimde belirleyici bir kırılmaya yol açtı. Sınırlı bir alanın aslında sonsuz bir evren barındırdığını keşfettim. Çiçekleri, böcekleri, meyveleri ve gündelik nesneleri birer görsel anlatıya dönüştürdüm. Makro detaylarda saklı olan incelik, natürmort kompozisyonlarda pastoral bir dinginliğe evriliyor.
Çoğunlukla doğal ışıkla çalışıyorum. Günün farklı saatlerinde değişen ışığın nesneler üzerindeki titreşimini takip ediyorum. Işık, bu sergide yalnızca bir aydınlatma unsuru değil; formu dönüştüren, zamanı işaret eden ve varlığı görünür kılan bir özneye dönüşüyor. Eserlerim, izleyiciyi doğanın yavaş ritmine, gündelik olanın içindeki şiirselliğe ve ışığın adil dağılımına tanıklık etmeye davet ediyor.”
Işın Özkan, 1966 yılında Samsun’da doğdu. Ondokuzmayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nden 1987 yılında mezun olan Özkan, 2010 yılına kadar resim öğretmenliği yaptı.

Bir Yorum Bırakın