İhracatçıdan rekabeti kaybeden sektörler için ‘partner ülke’ formülü

TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci: ‘’Bugün rakibimizde 300 dolar olan işçilik maliyetleri, bizde 1000-1200 dolar. Üretimlerimizi kademeli olarak işçilik maliyetlerinin daha ucuz olduğu ‘partner ülkelerle’ birlikte yapmalı ancak işin patronu yine biz olmalıyız’’ dedi.
Editör
Demo Admin
Yayın
28 Ağustos 2024 17:05
Güncelleme
28 Ağustos 2024 17:07


Artan işçilik maliyetleri yüzünden Türkiye’nin emek yoğun sektörlerdeki gücünü kaybetmeye başladığına ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde bir süre sonra tamamen oyun dışında kalacağına dikkat çeken TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci: ‘’Bugün rakibimizde 300 dolar olan işçilik maliyetleri, bizde 1000-1200 dolar. Üretimlerimizi kademeli olarak işçilik maliyetlerinin daha ucuz olduğu ‘partner ülkelerle’ birlikte yapmalı ancak işin patronu yine biz olmalıyız’’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Türk ihracatçısının son bir yıldır çok büyük problemler yaşadığını ifade eden Başkan Kileci ‘’Türk ihracatçısı, o günkü şartlarda, o günkü konjonktürde kendisine sunulan imkanlarla en doğrusunu yapmış ve bu ülkeyi ihracat açısından belirli bir noktaya getirmiştir. Bugün en fazla ihracat yapan ilk 50 ülke içerisinde son 5 senede ihracatını en çok artıran 3. ülkeyiz. Ancak Türkiye ihracatçısı son bir yıldır çok büyük problemler yaşıyor. Rekabetçiliğimizi kaybediyoruz’’ dedi.

Artan işçilik maliyetleri yüzünden bir zamanlar emek yoğun sektörlerde çok güçlü bir ülke olan Türkiye’nin oyun dışına kalmaya başladığını ve bir süre sonra tamamen oyun dışında kalacağına dikkat çeken Fikret Kileci ‘’Avrupa, hazır giyimde ve tekstilde biz ve bizim gibi ülkelere üretim yaptırarak kendi markasını yaratıyordu. Biz de bugüne kadar bunu çok iyi kullandık. Ancak yükselen işçilik maliyetleri nedeniyle artık bu durumu kullanma şansımız kalmadı. Bugün rakibimizde 300 dolar olan işçilik maliyetleri bizde 1000-1200 dolar. Bu maliyetlerle rekabet gücümüz çok düşük. Orta gelir tuzağından çıkıp belli bir seviyeye çıkmak istiyorsanız değişim, dönüşüm şart. Bu dönüşümün de devlet kontrolünde olması gerekiyor’’ dedi. 

Üretimi maliyetin ucuz olduğu ülkelerle yapalım

Değişime ayak uydurmak için maliyetlerin daha ucuz olduğu ülkelerle birlikte hareket edilmesi ve iş birliği yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Fikret Kileci sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Üretimlerimizi kademeli olarak işçilik maliyetlerinin daha ucuz olduğu partner ülkelerle birlikte yapmalı ancak işin patronu yine biz olmalıyız. Kayıpların olacağını biliyoruz. Ancak zararı minimuma indirmek için dönüşümün belirli bir süreye yayılıp planlı, programlı yapılması gerekiyor. Bugün emek yoğun sektörlerde ihracatçıların, sanayicilerin milyarlarca dolar yatırımı var. Birdenbire böyle geçiş yapılırsa çok ciddi kayıplar yaşanacak.’’

Yıl sonunda ihracat hedeflerini tutturacağız

Enflasyonla mücadele kapsamında devam eden sıkılaşma sürecine de değinen Başkan Fikret Kileci ‘’Şu saatte yol, yöntem değiştirmenin intihar etmekten hiçbir farkı yoktur. Çıktığımız yoldan geri dönersek bugüne kadar çektiğimiz eziyet boşa gider. Üstelik bulunduğumuz yerden de daha geriye düşeriz. Dolayısıyla bu sürecin devam etmesi gerekiyor’’ dedi. ‘’Belli sektörler ihracatta kayıplar yaşarken, belli sektörler aşama kaydediyor’’ diyen Başkan Kileci yıl sonunda ihracat hedefini tutturacaklarını da ifade etti.

 

 

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

Barak Futbol Spor Kulübü Kongresini yaptı.

Özgüçlü Ailesi Yasta

YILDIRIM: BAYRAMDA KEPENKLERİ AÇALIM

FADILOĞLU: “VATANDAŞIMIZIN, STANDARDINI YÜKSELTMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

BAŞAKŞEHİR HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Özgüçlü Ailesi Yasta

Kısacık: “Sedef hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinde sedef romatizması gelişebilir”

BÜYÜKŞEHİR GASMEK’TEN YKS’DE BÜYÜK BAŞARI

NURDAĞI VE İSLAHİYE’DEKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE NAKDİ DESTEK

BÜYÜKŞEHİR’DE YENİ DÖNEMİN İLK MECLİSİ YAPILDI

Gaziantep F.K.'da tempo yoğun

Yüksek tansiyon neden olur? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? 8 soruda yüksek tansiyon

Depremin yıktığı binada ilginç görüntüler ortaya çıktı

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE DENGE MERKEZİ KURULDU

Deprem sonrası moral ve dayanışma buluşmaları

Nöbetçi Eczaneler

19 Eylül 2024 Perşembe Günü Nöbetçi Eczaneler