Sığınmacılar konusunun Türkiye’nin önündeki acil problemlerin
başında geldiğini ifade eden Melih Meriç, “2011 yılından beri Suriyedeki çatışmalardan kaçan sivil halk ülkemize akın etmiştir. Plansız, kontrolsüz ve denetimsiz bu göçten ötürü başta Gaziantep olmak üzere sınır illerimiz birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Türkiye’nin alt yapısı artık her açıdan bu ağırlığı kaldıramamaktadır. Halka götürülmesi gereken hizmetlere ayrılan bütçeler, sayıları milyonları bulan sığınmacılara ayrılmakta, Türk vatandaşları birçok kamu hizmetine ulaşamamaktadır.” dedi.
Yaşanan sorunların en başında sağlık hizmetlerine ulaşma konusunun geldiğini belirten CHP’li Meriç, “Sınır illerimizin nüfusuna göre planlanan ve gerek kapasite gerek ise birçok dalda yetişmiş uzman doktor açığı bulunan hastaneler bir de üstüne Suriyeli vatandaşlara öncelikli sağlık hizmeti verilmesiyle, vatandaşlarımız sağlık hizmetine erişemez hale gelmiştir. Kim hangi hizmeti alıyor, ayrılan bütçenin miktarı nedir, kimse bilmiyor. Suriyelilerin aldıkları sağlık hizmetleri hakkında kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.
Melih Meriç, konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:
1. 2011 yılından günümüze yıllar itibariyle iller bazında devlet/üniversite ve özel hastanelerden tedavi alan Suriyeli sayısı kaçtır?
2. 2011 yılından günümüze Suriyelilerin tedavi masraflarının devlet, üniversite ve özel hastanelerdeki toplam tutarı nedir?
3. 2011 yılından günümüze yıllar itibariyle iller bazında devlet/üniversite ve özel hastanelerden kaç Suriyeli vatandaş doğum hizmeti almıştır, bu doğum hizmeti toplam tutarı ne kadardır?
4. Suriyeliler nedeniyle özellikle sınır illerimizde Türk vatandaşlarının sağlığa erişmekte yaşadığı sorunları çözmeye yönelik planladığınız bir çalışma var mıdır? Var ise detayları nelerdir?
Bir Yorum Bırakın