Gıda enflasyonunun küresel çapta düşüşe geçmesine rağmen Türkiye’de 40 aydır aralıksız tırmandığını belirten Melih Meriç, “Türkiye gıda enflasyonu açısından dünya ülkeleri arasında dördüncü sırada yer alıyor.
Bunun başlıca nedenlerinden biri üretim maliyetlerindeki artış. Üretim maliyetinin en önemli kalemi ise akaryakıt ve mazot. Akaryakıt ve mazot fiyatlarının sürekli artması nedeniyle çiftçimiz üretemiyor, halkımız beslenemiyor. Durumun vahametini anlatabilmek için çok kısa zaman aralığındaki bir veriye bakmamız dahi yeterli olur: 28 Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nden bu güne kadar mazot fiyatı tam %129 artış gösterdi. İktidarın günü kurtarmak isteyen ekonomi politikaları, tarım ülkesi olan Türkiye’yi zamlar ülkesi haline getirdi.” diye konuştu.
Mazotun tarım sektöründeki en önemli girdilerden biri olduğunu belirten CHP’li Meriç, “Taşıma-nakliye, gıda sektörünün temel kalemidir. Yani iktidar mazota zam yapınca, soframıza konacak yemek daha önümüze gelmeden 3 ayrı kanaldan etkileniyor ve fiyatı artıyor. Verdiğimiz kanun teklifi vatandaşlarımızın en azından bir tabak yemeği huzurla, düşünmeden yiyebilmeleri için atılmış bir adım. Bir litre mazotun pompa satış fiyatının yaklaşık %37’sini oluşturan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi’nin (KDV) çiftçimizin ve gıda nakliyesinde kullanılan araçlardan kaldırılması ile üretici bir nebze de olsa nefes alacak. Üretim ve taşıma maliyetleri azalırsa gıda fiyatları düşüş eğilimine girecek, enflasyonun el yakan ateşi sönmeye yüz tutacak. Yüce Meclisimizdeki tüm Milletvekili arkadaşlarımı, üreticimizin ve tüketicimizin sofrasını biraz olsun rahatlatmak için bu kanun teklifine destek vermeye çağırıyorum.” dedi.
Bir Yorum Bırakın