GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN SOKAK HAYVANLARI İÇİN KURDUĞU MODEL TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLABİLİR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda sokak hayvanlarına yönelik yürüttüğü çalışmalar ve tesisleşme ile yaşanacak sorunların önüne geçti, sevgi, şefkat ve uzman bakımıyla Türkiye’ye örnek bir model oluşturdu.
Editör
Demo Admin
Yayın
29 Mayıs 2024 18:41
Güncelleme
29 Mayıs 2024 18:43


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda sokak hayvanlarına yönelik yürüttüğü çalışmalar ve tesisleşme ile yaşanacak sorunların önüne geçti, sevgi, şefkat ve uzman bakımıyla Türkiye’ye örnek bir model oluşturdu.

 

İnsanları, çevreyi ve doğadaki tüm canlıları emanet bilerek korumaya, sürdürülebilir bir sistem kurmaya yönelik yatırımlarına aralıksız devam eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik yaptığı yatırımlarla yaşanacak sorunlara karşı koruyucu- önleyici tedbirler alıyor. Türkiye’nin en büyük sokak hayvanı rehabilitasyon merkezini açan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Burç Tabiat Parkı içerisinde kurulan 60 dönümlük alanda içerisinde yemlikleri, sulukları, serinleme havuzları ve kulübeleri olan Doğal Yaşam Parkı’nda sosyalleşme ile rehabilitasyon sağlanıyor. 

 

Özellikle sıkıntı yaratan ve sokaktaki köpeklerin çeteleşmesinde lider konumundaki alfa köpekler başta olmak üzere tüm sokak hayvanları, ekipler tarafından toplanıp iç dış parazitlerinden arındırılıyor, aşılama ve kısırlaştırma işlemleri uzman veteriner hekimler tarafından yapılarak, Doğal Yaşam Parkı’na getiriliyor. 7/24 uzman görevliler tarafından gözlem altında tutulan sokak hayvanlarının burada rehabilite döneminde adaptasyon süreci takip ediliyor.   

 

UZMAN VETERİNER HEKİMLER TARAFINDA TÜM SÜREÇ TAKİP EDİLİYOR

 

Beslenme, aşılama, kısırlaştırma ve rehabilite süreçlerini tamamlayan sokak hayvanları, takip süreci sonrası uzman görevliler tarafından sosyalleştiğine, diğer hayvanlar içerisinde rahatlıkla yaşayabileceğine ve zararsız hale geldiğine emin olunduğunda doğal ortamlarına bırakılıyor. Alfa köpekler ise parkta tutup yeniden çeteleşme yaşanmaması için alınan yerlere geri götürülmüyor.

 

TESİSLERDE GEREKLİ TÜM BAKIMLAR YAPILIYOR

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan dokuz ilçe ve 780 mahalledeki başıboş kedi ve köpekler rutin olarak toplatılıp, kısırlaştırıldıktan sonra çiplenme işlemleri devam ediyor. 10 köpek toplama aracı, 1 ambulans, 11 veteriner hekim ve 6 veteriner teknisyeni olmak üzere 85 kişilik ekip, 7/24 hizmet veriyor. Rehabilitasyon merkezinin yanı sıra Burç Tabiat Parkı içerisinde “Tedavi ve Kısırlaştırma Merkezi” ile Burç Yazıbağ’da 15 bin metrekare üzerine kurulu “Tedavi, Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi” nde tedavi merkezleri, barınaklar ile ameliyathaneler bulunuyor. 

 

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, YEMEK ARTIKLARINDAN KENDİ MAMASINI ÜRETİYOR

 

Büyükşehir Belediyesi, bütün mama ihtiyacını ise kendi ürettiği mamalardan sağlıyor. Gastronomi şehri Gaziantep’in restoranları ve yemekhanelerinden toplanan artık yemeklerden günlük ortalama 3 ton mama üretimi yapılıyor. Şehirde atık borulardan üretilen, 250 noktada bulunan mama ve su kaplarına günlük olarak araçlarla üretilen mama ve su bırakılıyor.

 

ŞAHİN: YAPTIĞIMIZ ARA FORMÜL, BUGÜN YAŞANAN BİRÇOK SORUNDA DA İHTİYACI GİDERDİ

 

Konu ile ilgili yaptığı açıklamada Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bütün canlıları korumayı ve ihtiyaçlarını gidermeyi, insan odaklı yönetim bilinciyle doğayı ve ekolojik sistemi bozmadan çalışmalar yürütüldüğünü belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları söyledi:

 

“Böyle baktığımız noktada Türkiye’nin en büyük gündemlerinden birisi olan sokak hayvanlarıyla alakalı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikli olarak ilk yaptığımız işlerden bir tanesi Türkiye’nin en büyük rehabilitasyon merkezlerinden birini açmak oldu. Bu rehabilitasyon merkezleri içerisinde kaza geçiren bir hayvanın ameliyatından tutun aşılamasından kısırlaştırmasına, hayvan barınağında ihtiyacı olan beslenmesinden tedavisine, bakımına yani neye ihtiyacı varsa bunu göreceği çok güzel bir merkez açıldı ve bütün Türkiye’ ye örnek bir çalışma oldu. Beraberinde sokaktaki hayvanlarımızla ilgili onların kısırlaştırılması, aşılanması, sahiplendirilmesi, rehabilitasyonu gibi önemli başlıklarda çalışmayı başlattık. Sokaktaki hayvanları önce topladık, bakıma aldık. İhtiyacı olan aşılamaları ve kısırlaştırmalarını yaptık. Orman bölgesi içerisinde yaklaşık 60 dönümde her türlü ihtiyacı giderecek merkez kurduk. Bu merkez onları rahat bir şekilde yaşamlarıyla ilgili tüm ihtiyacı giderecek bir yer oldu. Bu yaptığımız ara formül, bugün yaşanan birçok sorunda da ihtiyacı giderdi.”

 

BELEDİYELER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN, YASAL OLARAK YAPMALARI GEREKENLERİ YAPSIN DİYORUZ

 

Açıklamasında tesisleşme ve bakım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini aktaran Başkan Fatma Şahin, vatandaşlara seslenerek hayvanların sahiplenilmesi ve duygu yönetiminde hayvan sahiplendirilmesinin önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptığımız çalışma, bugün Türkiye’de yaşanan tartışmalara bir formül, Gaziantep Modeli olacağını, odamız, bu konuda çalışan STK’lar ile beraber çalışarak yapıyoruz. Onlardan gelen görüş, önerileri, şikayetleri ciddi bir şekilde dinliyoruz. Onlarla birlikte yaptığımız çalışmaları daha da güçlendiriyoruz. Bu konuda düşüncesi, fikri olanı dinlemeye açık olduğumuzu açıklıyoruz. Şuna inanıyoruz ki ‘Hayvan sağlığı halk sağlığı’ demek. Herkes sağlıklı olduğu zaman şehir sağlıklı bir şehir, herkes mutlu olduğunda şehir mutlu bir şehir oluyor. Bu anlayışla bütün gücümüzle yaratılan her bir canlıyı koruyup kollayarak onların en temel hakkı olan yaşam hakkını tesis ederek bu çalışmalara devam ediyoruz. Kısırlaştırıp sokağa bırakmıyoruz. Belediyeler elini taşın altına koysun, yasal olarak yapmaları gerekenleri yapsın diyoruz. Doğadaki herkesin yaşam hakkı var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak hem tesisleşmemizi hem insan kaynağımızı hem kurumsal altyapımızı hem STK ve odalarla olan ilişkimizi bu bakış açısıyla güçlendiriyoruz. Gaziantep Modeli birlikte iş yapma modeli ve birlikte ortak sorunları ortak çözüm üretme modeli diyor, bu modelin bir Türkiye modeline dönüşmesi için de elimizden gelen bütün bilgi ve birikimimizi sizlerle paylaşmaya hazır ve kararlı olduğumuzu ifade ediyor, bu sorunun bir sorun olarak değil bir çözüm olarak devam etmesini diliyoruz.”

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

Letonya'nın Gaziantep Fahri Konsolosluğuna Turizmci Soner Bacaksız oldu

BAKAN BAYRAKTAR'DAN ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN HİZMETLERİNE TAM NOT

BBP’den Nizip ve Karkamış’a önemli ziyaretler

CHP ilçe Yönetiminden Başkan Doğan’a ziyaret

MELİH MERİÇ ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNÜYOR

Letonya'nın Gaziantep Fahri Konsolosluğuna Turizmci Soner Bacaksız oldu

Siirt’te depremzedeler için ’Ailemize Hoşgeldiniz’ projesi

Nizip Belediyesi çocukların mutluluğu için çalışıyor

BAKBAK, TÜRKİYE YÜZYILI ŞEHİRLERİNİ TBMM GENEL KURULU’NA TAŞIDI

Şehitkamil Belediyesinden, dünya satranç Günü’nde coşkulu kutlama

Gaziantep F.K.'da tempo yoğun

Yüksek tansiyon neden olur? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? 8 soruda yüksek tansiyon

Depremin yıktığı binada ilginç görüntüler ortaya çıktı

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE DENGE MERKEZİ KURULDU

Deprem sonrası moral ve dayanışma buluşmaları

Nöbetçi Eczaneler

10 Kasım 2024 Pazar Günü Nöbetçi Eczaneler