Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, "YÜZER GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNİN ZORLUKLARI" hakkında açıklama yaptı.
Arıkan yaptığı yazılı açıklamada, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneşe dayalı PV üretim santrallerinden olan GES’ler, Türkiye’de ve dünyada gittikçe yaygınlaşmaktadır. Dolayısı ile elektrik üretimindeki payı da artmaktadır. GES’ leri kurulum yerlerine göre sınıflandırırsak, çatı, cephe, marjinal arazi ve yüzer GES’ler olarak sıralayabiliriz. Çatı ve cephe GES’ler, yerinde üretim, yerinde tüketim; kısacası öz tüketim için önemli yatırımlardır. Arazi GES’ler, ulusal tüketim ve öz tüketimde önemlidir. Genellikle göller, barajlar veya denizlerde kurulan Yüzer GES’ler de son zamanlarda gündeme gelmektedir. Ancak yüzer GES’lerin bazı zorluklarını ve sorunlarını sıralayacak olursak;
Fırtınalar, yüksek dalgalar, panellerin ve platformların stabilitesini etkileyebilir, eğilip bükülmeler olabilir, dayanıklılık zorlaşabilir.
Denizlerde, korozyon riski yüksektir. Panel üzerinde tuz birikimleri olabilir. Bu da panelin verimliliğini azaltır. Ayrıca panel temizliğinde, tatlı suya ulaşım zordur.
Su seviyesinin düşmesi ve yükselmesi durumunda, kablolamada sorunlar oluşabilir.
Su altı kabloları kullanmak, üretilen elektriği karaya iletmek maliyeti arttırır, teknik olarak montajı zordur ve güvenlik açısından daha risklidir.
İlk yatırımı pahalı ve zordur.
Panel alt kısımlarında, yosun tutabilir. Temizlemesi, bakımı zordur.
Tatlı su ve özellikle deniz suyunda kurulan GES panellerinin alt ve üst yüzeylerinin tuz ve kir tutmaması için, yüzeylerinin özel olması gerekir.
Dolayısı ile; ilk etapta, GES yatırımı yapılırken, gerekçe ve sonuçlarını değerlendirmek önem arz etmektedir. Sınırlı kara alanları için düşünülebilir. Yatırım yapmayı düşünen kamu ve özel teşebbüslerin dikkatine konuyu sunar, yenilenebilir enerji yatırımlarımızın devamını dileriz.
Bir Yorum Bırakın