CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, 7 yıldır hayata geçirilmeyen Araban Çat Boğazı Barajı projesinin akıbetini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Araban Ovası’nda Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinin yetiştiğini söyleyen Meriç, “Ne yazık ki bu verimli topraklarda su olmadığı için üretim durma noktasına geldi. Arabanlı çiftçiler tek gelir kaynakları olan bu bereketli ovada kendi imkânları ile sulu tarım yapmaya çalışmaktadırlar. Şartların elverişsizliği yüzünden tek seçenek olan sondaj kuyuları ise çok fazla elektrik maliyeti oluşturuyor, bu yüzden çiftçilerimiz üretimden vazgeçmek zorunda kalıyor. Araban Ovası’nda sulu tarıma geçilmesi için Çat Boğazı Barajı projesi çalışmaları başlatılmıştı. Hatta 2017’de DSİ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen programla sözleşme bile imzalandı. Ancak aradan geçen 7 yıllık sürece rağmen proje hala hayata geçirilmedi.” dedi.
140 bin dönüme yakın araziyi suya kavuşturacak Çat Boğazı Barajı projesinin ülke, bölge ve ilçe ekonomisine katkı sağlayacağını söyleyen CHP’li Meriç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
1- 2017 tarihinde sözleşmesi imzalanan Çat Boğazı projesi hangi aşamadadır?
2- Söz konusu projenin aradan geçen bunca yıla rağmen tamamlanamamasının gerekçesi nedir?
3- Gaziantep’te sulu tarımın desteklenmesi için yapılan/planlanan projeler var mıdır? Var ise bu projeler ne zaman hayata geçirilecektir?
Bir Yorum Bırakın